GENEL BİLGİLER

GENEL BİLGİLER

DİYABET

DİYABET

Diyabetik Ayak Tedavi Yaklaşımları

Diyabetik ayak sendromu sinir ucu harabiyeti ile azalan duyu kaybı ve dolaşım bozukluğunun bir araya gelmesi ile oluşan ayak yaralarıdır. Duyu kaybı olan hastalar hasarı geç fark ederler. Diyabetik ayak ülserleri olarak adlandırılan bu sorun diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken en önemli problemler arasında sayılabilir.

Diyabetik ayak yaraları

Yara oluşmasında etkili olan en önemli faktörlerden biri fiziksel travmadır. Ayağa sivri bir cisim batması, ayağın çizilmesi, ayakkabının vurması ve sıkması olarak sayabileceğimiz bu travmalar ayak yarası oluşma ihtimaline zemin hazırlamaktadır. İhmal edilip tedavi edilmeyen yaralar ilerleyici olup, kangrene sebep olabilir. Kangren sonucunda ise hasta parmaklarını yada ayağını kaybedebilir.

IDF Uluslararası Diyabet Federasyonu'na göre dünyada her 30 saniyede bir kişi diyabetik ayak yarası ile ayağını yada ayağının bir kısmını kaybetmektedir. Unutulmamalıdır ki; neredeyse her diyabet hastasında ‘’diyabetik ayak’’ görülme riski bulunmaktadır. Risk, tip 2 diyabet hastaları için daha büyüktür.

Nelere dikkat etmeliyiz?

 

  • Kan şekerinin kontrol altına alınması,
  • Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz
  • Ayna ile ayak tabanının günlük kontrolü
  • Ilık su ile günlük ayak temizliği
  • Cildin düzenli olarak nemlendirilmesi
  • Deri hassasiyet noktalarının kontrolü
  • Yalın ayak yürümemek
  • Diyabet çorabı kullanmak
  • Doğru ayakkabı ve ortez uygulamaları konularına dikkat etmeliyiz.
  • Ottobock Diyabetik Ayak Konsepti

    Diyabet hastalığı, adım atma ve yürüme şeklini istemsiz olarak değişime uğrattığı için tabanlar normalden daha fazla baskıya ve sürtünmeye maruz kalır ve nasırlaşmalar görülür. Devam eden baskı sonucunda deri altındaki enflamasyon kemik dokusuna kadar ilerleyebilir ve ülserik yaralar oluşabilir. Diyabet hastalarında yara iyileşmesi sağlıklı bireylere göre daha geç gerçekleştiğinden oluşan yaralar uygun tedavi olmadan kapanmaz ve ilerleyebilir. Yaralar, diyabet hastalarının ayağının bir kısmını yada tamamını kaybetmesiyle sonuçlanabilir.

    Erken teşhis her şeyden önemlidir. Hastalara diyabet teşhisi konduğu andan itibaren yara oluşmaması konusunda koruyucu önlemler doğru anlatılmalı ve uygulanmalıdır. Ottobock olarak geliştirdiğimiz Diyabetik Ayak Konsepti tam da buna hizmet eder. Diyabetik ayak sendromundan korunmak yada yara oluşmuşsa tedavinizi en hızlı ve efektif şekilde gerçekleştirmek için gerekli multidisipliner hizmeti ve çözümleri sizler için bir araya getirdik.

  • Diyabetik ayaktan korunma ve tedavi yaklaşımları

    Diyabetik ayağın her evresi kendi içinde farklı dinamikleri bulundurur. Fiziksel muayene ve değerlendirme, sınıflamalar, hastalığın dönemsel değişikliklerinin tamamına uygun çözümler ile amacımız her zaman ayağı korumaktır. Doktorunuzun teşhisi akabinde uygun ortezleme seçenekleri ile ortopedi teknikerleri ve fizyoterapistlerden oluşan deneyimli ekibimiz ile sizlere kapsamlı bir ön danışma hizmeti sunuyoruz.

    Amacımız diyabetik ayak yaralarından korunma ve mekanik yüklenmeyi düzenlemek ise; diyabetik çorap, artmış ayak basıncını dengeli bir şekilde dağıtarak azaltacak size özel bir tabanlık, özel ölçülü, boyutu, kalıbı, derinliği ve genişliği ayak formunuza göre seçilen diyabetik ayakkabılarla ihtiyacınız olan her çözümü tek merkezde sunuyoruz.

    Yara oluşmuş ise; uzman hekiminiz kontrolünde hasarlı alanda yükten kurtarma işlemi yapmak çok önemli. Konsept içerisinde rehabilitasyon sürecinde yükten kurtarıcı ortez seçeneklerimiz ile günlük yaşama katılmanız artık daha kolay. Ayrıca ayağınızdaki yaralara yeni nesil teknoloji soğuk plazma prensibiyle çalışan PlasmaDerm® uygulayarak yara iyileşimini hızlandırmak mümkün.

    Kısacası, diyabetik ayak sendromunun hangi evresinde olursanız olun size özel çözümlerin tamamının bir arada olduğu disiplinler arası güvenilir hizmete kolay ulaşmanız için yanınızdayız.

  •